Een kwaliteitscamper huren,
die u mag besturen met rijbewijs B
en dat voor een goede prijs?

Handleiding voor de campers

Praktische tips voor het gebruik van de camper Hymer/Eriba en Silver Edition.

TANKEN   

Aan de kant van de passagier (rechtervoorportier) zit de tank. Hierin moet DIESEL worden getankt.

De tankdop kan worden geopend met de sleutel die ook voor het starten van de camper wordt gebruikt. (zie foto)

HANDREM

De handrem kan worden gebruikt door de knop van de hendel in te drukken waarna de handrem om hoog kan worden getrokken. (Op een rustige manier svp).

Op het dashboard brandt er dan tevens een rood lampje P.

— Het is normaal dat de handrem een vrije slag heeft —

Als je de camper van de handrem af wil doen, duw je de knop weer in. Trek de handrem iets om hoog waardoor de camper niet meer op de rem staat. (Zie foto)

VERDUISTERINGSGORDIJNEN

Aan de binnenkant van de voorruit en beide zijramen (Bestuurder en passagier) is de mogelijkheid om gebruik te maken van verduisteringsgordijnen. Deze liggen in de garage. De Silver Edition beschikt over geïntegreerde verduisteringsgordijnen. Zowel voor de voorruit alsmede de zijramen.

AIRCO

Op het dashboard staat een knop A/C (Airco) als je de airco wil gebruiken knop induwen. Het lampje gaat branden en de airco werkt. Met de aanjager (blower) kun je bepalen hoe fris het moet worden. De airco is alleen bedoeld voor het rijgedeelte van de camper. (Zie foto)

KENTEKENBEWIJS

In het dashboard ligt een grijze map. Hierin zit het kentekenbewijs een schadeformulier en een kaart van de hulpdienst NKC inclusief telefoonnummer. (Zie foto) Ook zit in deze map een set reservesleutels.

GEBRUIKSAANWIJZINGEN

In de blauwe tas zitten van alle apparaten de gebruiksaanwijzingen in en er ligt een handboek voor de camper. De tas ligt bij de watertank, onder de bank.

BRANDBLUSSER

Achter de bestuurdersstoel bevindt zich een brandblusser.

KOELKAST

De koelkast is voorzien van 3 knoppen. De onderste knop (kleinste) daar kun je de koelkast mee aanzetten. Bij de diepvries zit aan de zijkant een knopje waarmee je deze kunt aanzetten.

De rechterknop is er voor om de hoogte van temperatuur van de koelkast te bepalen.

Met de linker knop kun je verschillende standen kiezen, nl; automatisch, 12 Volt (In beeld staat dan een accu) en de koelkast/diepvries werkt ook op gas (afbeelding van een vlammetje) en uiteraard werkt het systeem op 220 Volt (afbeelding van een stekker)

Als je de koelkast op automatisch zet en je staat bv op een camping en je maakt daarbij gebruik van de 220 Volt, dan zal de koelkast op elektriciteit gaan werken (In beeld is dan de stekker zichtbaar).

De 12 Volt instelling werkt alleen bij in werking zijnde motor en is er voor bedoeld dat deze is ingeschakeld als je met de camper rijdt. Als de knop op automatisch staat, dan gebeurt dit automatisch.

Sta je op een camping dan is het aan te raden om 220 Volt te gebruiken. Uiteraard is het hiervoor wel noodzakelijk dat de camper aangesloten is op 220 Volt. Hiervoor dien je stroomkabel uit de garage te halen en aan te sluiten aan de buitenzijde van de camper. De camper zal dan automatisch op stroom gaan. In het beeldscherm verschijnt een stekker. Mocht dit een keer niet het geval zijn dan kan dit ook handmatig gebeuren.

Kun je geen gebruik maken van stroom en je staat langere tijd stil dan is het raadzaam om over te schakelen op gas. (Gaskraan opendraaien)

Deze handeling moet u zelf doen. Gewoon de knop op gas zetten. Ga je weer rijden dan de gaskraan dichtdraaien en de koelkast/diepvries schakelt automatisch naar 12 Volt.

Bij het gebruik van gas is het alleen een kwestie van de gaskraan opendraaien.

NB: Mocht u camperen in landen waar het erg warm is houdt er dan rekening mee dat de koelkast een maximaal temperatuur verschil kan overbruggen van 15 graden. M.a.w is de buitentemperatuur 35 graden, dan kan de koelkast niet harder koelen dan 20 graden.

KOKEN

Eerst dient de gaskraan te worden geopend. De gasflessen staan in een aparte ruimte aan de rechterzijde(Kant van de passagier) van de camper. Met het zwarte sleuteltje (driehoekje) kun je het toegangsdeurtje openen.

Draai vervolgens de gaskraan open.

Het kooktoestel kan je gebruiken door de gewenste knop in te drukken. Hierdoor stroomt er gas naar het toestel en met een aansteker – ligt in de keukenla – steek je het gas aan. Houdt de knop even ingedrukt en laat hem vervolgens langzaam los. Hierdoor blijft het gas branden. In de keukenla zijn 2 rode knoppen. Deze moeten in een verticale stand staan. Zie pijlen op de knoppen. (In principe

Een knop is bedoeld voor de koelkast en de andere voor het kooktoestel. (Zie foto)

GASFLESSEN

Aan de rechterkantbuitenkant (zijde van de passagier) van de camper is een luik, die je met de sleutel dient te openen. Hierin staan 2 gasflessen. Er is altijd 1 volle gasfles aanwezig.

Mocht 1 fles leeg zijn en je wil deze verwisselen dan draai je de schroef aan de bovenzijde rechtsom los. Over het algemeen kan dit met de hand. Er ligt een waterpomp in de garage, mocht de kraan te vast zitten. Het rechtsom opendraaien wijkt af van wat normaal is.

TOILET

Als het toilet wordt gebruikt kan deze worden nagespoeld door op het blauwe knopje te drukken. Aan de voorzijde van het toilet zit een schuif. Door deze horizontaal te bewegen gaat de klep van het toilet open. Aan de zijkant van de camper (bestuurderszijde )zit een deur met daarin een Thethford cassette.

Als je de deur hebt geopend zie je de cassette. Aan de voorzijde zit een gele handel.

Door deze iets om hoog te bewegen kun je het toilet naar je toe trekken en kan je hem leegmaken op de daarvoor bestemde plaats.

In deze cassette doe je vervolgens een scheut blauwe vloeistof en een halve liter water. Vervolgens zet je de cassette weer op z’n plaats.

SCHOONWATER TANK

Belangrijk is om de watertank te vullen met minimaal 50 liter schoonwater.

Dit water wordt gebruikt voor alle kranen, zowel in de keuken alsmede in de badkamer. Ook wordt het water gebruikt om het toilet door te spoelen. Kranen niet gebruiken als er geen water in de tank zit. (Anders gaat de pomp stuk)

Ook dient dit het water ervoor om de warm water boiler te voorzien van 12 liter water.

Aan de buiten zijde van de camper is een vulopening voor schoonwater. Hierin kun je de tank vullen met schoonwater. Kan worden geopend met een sleutel die aan de sleutelbos hangt. In de camper boven de toegangsdeur kun je op het instrumentenpaneel zien hoeveel water er in de tank zit.

De schoonwatertank zit onder de bank. Bovenop zit een grote dop.  Als je deze losdraait zie je in de tank een “stop”. Als die eruit haalt loopt het water onder de camper weg. Het overtollige water loopt dan onder de camper weg.

Plaats de stop weer terug en vul de tank opnieuw met schoonwater. Op tijd controleren of u nog voldoende water heeft. (zoals reeds gezegd kijk hiervoor op het instrumentenpaneel)

VUILWATERTANK

Onder de camper aan de linkerzijde –bestuurderskant – is een vuilwatertank. Hierin kan ongeveer 100 liter vuilwater worden opgevangen.

Als u onder de camper kijkt ziet u een handel, die horizontaal of verticaal worden gezet, waardoor het vuile water kan worden afgevoerd. (De stand is afhankelijk van de camper)

op een daarvoor bestemde plaats. (Veel campings/camperplaatsen hebben daarvoor mogelijkheden)

Niet vergeten de tank weer op dicht te zetten. Op het instrumentenpaneel (boven de toegangsdeur van de camper) kun je zien hoeveel vuilwater er in de tank zit.

BOILER en WARM WATER

Om gebruik te kunnen maken van de boiler (warmwater) dient de daarvoor bestemde knop op de juiste stand te worden gezet. Dit is de stand waarop 40 of 60 graden staat.

Hiervoor dient de buitenste ring worden gedraaid. Er gaat een groen- en een oranje lampje branden. Het oranje lampje dooft wanneer de camper op de gewenste temperatuur is.

NB: Soms komt het voor dat er onder de camper water wegloopt. De oorzaak hiervan is vaak dat er een storing heeft opgetreden en de boiler in de zogenaamde vorstbeveiliging is geschoten.  In de garage zit bij 1 van de kasten een zwart blok met daarop een RODE knop. Als u deze knop omhoog trekt, ongeveer 1 centimeter dan is het probleem opgelost en kan de boiler zich weer vullen.

VERWARMING

Met dezelfde buitenring kun je ook kiezen voor de afbeelding met de vlammetjes. Op deze stand stel je de verwarming in werking. Met de binnenste ring (waarop de getallen staan) kun je de temperatuur bepalen. Op stand 7 wordt het ongeveer 22 graden in de camper.

Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de boiler op temperatuur is. Niet vergeten de gaskraan open te zetten en zorg dat er voldoende water in de watertank aanwezig is.

STROOM

In de garage (rechterachterzijde – kant van de passagier) ligt een 25 meter lang zwart elektrische kabel. Met aan de uiteinden 2 blauwe stekkers. Grote blauwe cassette.

Aan de buitenzijde van de camper (kant van de bestuurder) is een mogelijkheid om een stekker (blauw van kleur) in het contact (3-polig) te stoppen. Vervolgens kun je het andere eind in het stopcontact doen.

Hierdoor maken alle apparaten gebruik van  220 volt. Ook worden de boordaccu’s opnieuw opgeladen.

Als de camper geen gebruik maakt van 220 volt dan werken de meeste apparaten op 12 Volt.

TELEVISIE

Druk op de knop ON. Er gaan diverse groene lampjes branden. Je hoort dat de schotel op het camper dak in positie wordt gebracht. Op dit zelfde display moet de satellioet HOTBIRD worden gekozen.

Zet de televisie aan met de afstandsbediening (voor het overige heb je deze afstandsbediening alleen nog nodig om de tv harder en zachter te zetten)

Vervolgens zet je met de andere afstandsbediening de decoder aan. Er gaat een groen lampje branden. Zet het kanaal op 82 BVN en er verschijnt beeld.

Je kan alleen gebruik maken van zogenaamde vrije zenders.

AIRCO

Direct naast de toegangsdeur hangt de afstandsbediening van de airco. Je kan met deze airco koelen maar ook verwarmen.

LUIFEL

De luifel is geïntegreerd. Aan de zijkant van het aanrechtblad zit een knop die je moet indrukken waardoor de luifel zich opent. Mocht dit een keer niet lukken, dan voorzichtig helpen om de cassette te openen.

In de garage ligt een zwengel waarmee je de luifel uit kan draaien. Draai de luifel eerst ongeveer 1,5 meter uit en ondersteun deze enigszins. Pak vervolgens de steunpoten die horizontaal in de luifel liggen en zet ze op de grond. Draai vervolgens de luifel verder uit en verplaats de steunpoten en zet vervolgens de steunen in de goede stand.

Even goed kijken. De steunpootjes liggen achter een strip.

Op de pootjes zit een knop die je moet omzetten zodat de stang niet meer kan glijden. De pootje die op de grond staan worden met lange pinnen vastgezet.

Deze liggen in de plastic bak, die in de garage staat. Hierin zit ook een hamer.

INSTRUMENTENPANEEL

Boven de toegangsdeur van de camperaan zit de hoofdschakelaar met daarop een aantal meters. Belangrijk is om de meest rechtse knop- als u in de camper staat – aan laat staan. Er brandt een groen lampje. Dit is de schakelaar voor de 12 Volt. De waterpomp, kranen, toilet werken op 12 V.

Er is nog een lampje waaronder ALARM staat. Deze begint een snerpend geluid te maken indien u de verwarming wil laten branden en u bent vergeten de gaskraan open te doen.

Voor het overige hebben de andere symbolen betrekking op de schoon- en vuilwatertank. Tevens kunt u zien of de accu’s worden geladen.

LEVELERS

In de garage staan 2 levelers. Om zoveel mogelijk horizontaal te staan dan kun je gebruik maken van deze levelers. Je rijdt er met de voorwielen van de camper op.

LEKKE BAND

In de garage ligt een reservewiel met toebehoren. De krik ligt achter de passagiersstoel.

GARAGE

In de garage liggen allerhande praktische zaken die, wanneer dit nodig mocht zijn kunnen worden gebruikt. Oa gereedschap, spanbanden, touwen. Etc.

Ik hoop dat ik op deze wijze voldoende duidelijkheid heb kunnen verschaffen. Maar bovenal wens ik u een mooie vakantie.

Met vriendelijke groeten,
ot
+31653165222 (WhatsApp ook mogelijk)

Scroll naar boven